Fiber is onmisbaar in appartementsgebouwen
Fiber (of glasvezel) biedt gebruikers niets dan voordelen dankzij de ultrasnelle en stabiele internetverbinding waardoor het hele gezin tegelijkertijd online kan zijn zonder haperingen. Of u nu van thuis werkt, afstandsonderwijs volgt, gamet of streamt, iedereen vaart er wel bij.
De behoefte aan ultrasnelle en stabiele internetverbindingen neemt alleen maar toe.
Steeds meer gemeenschappelijke ruimtes van gebouwen zijn uitgerust met domotica. Fiber kan dienen om onder andere bewakingscamera’s, liften, toegangsdeuren en verwarming te beheren. Deze technologie is bovendien milieuvriendelijker en duurzamer: er wordt tot 4 keer minder elektriciteit verbruikt in vergelijking met een koperverbinding om gegevens te verzenden.
- Al meer dan 50 Belgische steden en gemeenten zijn op fiber aangesloten, waaronder Antwerpen, Oostende, Brussel, Knokke, Gent, Brugge, Hasselt, Leuven.
- Meer als 450.000 appartementen zijn al aansluitbaar op fiber.
- Prognose 2028: zo goed als 100% van alle appartementen
België maakt een inhaalbeweging
België is het snelst groeiende land in Europa wat betreft fiberdekking. Dit is het resultaat van enorme investeringen en investerings-partnerschappen. Dat is goed nieuws, want België liep achter op andere Europese landen.
Proximus wil op korte termijn meer landelijke gebieden bereiken en 70% van het Belgische grondgebied dekken. Dat is een ambitieus maar haalbaar doel dankzij de vruchtbare samenwerking met ervaren fiberinstallateurs.
Op dit ogenblik zijn er al meer dan 50 Belgische steden en gemeenten op fiber aangesloten, waaronder Antwerpen, Oostende, Brussel, Knokke, Gent, Brugge, Hasselt, Leuven. Momenteel zijn 450.000 appartementen aansluitbaar op fiber. In Vlaanderen zullen tegen 2028 anderhalf miljoen huishoudens aangesloten zijn dankzij Fiberklaar ; in Wallonië zal operator Unifiber tegen dan 500.000 huishoudens aangesloten hebben.
Concreet: De beste oplossing voor elk gebouw
Zodra een gebouw op fiber zou kunnen worden aangesloten, contacteert een technicus de syndicus of beheerder om een afspraak te maken. Hij bepaalt de beste locatie voor het fiberverdeelpunt en of fiber best via de gevel of vanuit de technische ruimte de appartementen binnengaat. Als de fiberkabels op de gevel worden aangebracht, moeten er geen werken gebeuren in de gemeenschappelijke ruimtes van het gebouw.
Wordt het fiberdistributiepunt wel in het gebouw geplaatst, is een document nodig dat de fiberinstallatie in de gemeenschappelijke ruimtes (kelder, technische ruimte, vloeren …) in detail beschrijft. De syndicus/beheerder heeft twee maanden om te reageren op het document dat hem wordt toegestuurd.
Het Belgisch Instituut voor Post en Telecommunicatie (BIPT) heeft alle informatie over fiber samengebracht op de nieuwe website www.glasvezelinfo.be
Wanneer beginnen de werken?
Als er werken nodig zijn in uw gebouw, dan wordt u op de hoogte gebracht van de periode dat deze ingepland zijn zodat de fiberinstallatie in de gemeenschappelijke ruimtes tot op de verschillende verdiepingen kan uitgevoerd worden.
Hoeveel kost fiber voor de VME?
De installatie is gratis, de kosten van de fiberuitrol worden volledig door Proximus gedekt, tot en met de installatie en de activering van de individuele aansluiting per appartement, tijdens de constructiefase.
Welke telecomoperator kiezen?
Ook al wordt het fibernetwerk door Proximus uitgerold, het is een 100% open netwerk: het staat de bewoners van een gebouw volledig vrij om gelijk welk fiberpakket van gelijk welke operator te kiezen. De lijst van operatoren vindt u op www.proximus.be/fiberpartners
Heel belangrijk: het kopernetwerk wordt afgesloten!
Kiest u niet voor fiber, dan zullen de bewoners geleidelijk (binnen maximaal vijf jaar na de start van de uitrol) geen toegang meer hebben tot hun telefoon-, internet- en tv-verbinding via het kopernetwerk (ongeacht de telecomoperator).
Voor meer specifieke informatie kan u steeds surfen naar: proximus.be/fiberinmijngebouw