Nobele doelstellingen van Minister Depraetere riskeren betaalbaarheid van huurwoningen in het gedrang te brengen.
Het beleidsplan van de minister voorziet dat de huurprijs van woningen met een EPC-label E of F vanaf 2028 niet meer mogen geïndexeerd worden. Vanaf 2030 mogen dergelijke woningen ook niet meer verhuurd worden.
Doelstelling van de maatregel is de verhuurders te stimuleren om te investeren in energiezuinigheid van hun panden. De verhuurder moet de kosten doen, maar de winst onder de vorm van een lagere energiefactuur komt ten goede aan de huurders.
Het gaat om één derde van de huurwoningen. Net in dat segment is de druk op de huurmarkt erg groot. Wanneer die woningen te huur worden gesteld – en de huurprijs is meestal nog redelijk laag – zijn er tientallen gegadigden.
De meeste verhuurders in dit land zijn particulieren die gemiddeld 2 wooneenheden verhuren. Het gros onder hen is bovendien 70-plussers. De gemiddelde kost voor woning van label E of F naar D-label te brengen is tussen 26.000 en 37.000 €
Oudere verhuurders die gedwongen worden tot investeringen in hun energieverslindende woningen, omdat zij die anders niet meer gaan kunnen verhuren zullen de afweging maken :
Ofwel, gelet op hun beperkte levensverwachting, geen investeringen meer doen – ook al omdat zij opzien tegen het uitvoeren van werken – en verkopen vόόr de deadline van 2028/2030. Meestal zal dan verkocht worden aan iemand die het pand zelf gaan bewonen en die wel de nodige investeringen gaat doen om zijn energiefactuur naar beneden te krijgen.
Ofwel toch de investering doen, maar dat zal zich vertalen in een hogere huurprijs.
In beide gevallen staat de betaalbaarheid van de huurmarkt onder druk : minder aanbod zorgt voor hogere huurprijzen – net in dat segment waar de vraag het aanbod ruimschoots overstijgt.
Wat stellen de Verenigde Eigenaars voor ?
Er is absolute nood aan begeleidende maatregelen, zoals het ontzorgen van de veelal ‘oudere’ verhuurders’ onder de vorm van renovatiebegeleiding – bijvoorbeeld via de lokale energiehuizen.
Specifiek voor appartementsgebouwen waar de beslissing om de bouwschil energiezuinig te maken moet genomen worden door een meerderheid van de mede-eigenaars, is begeleiding nodig van een energiecoach, die onder meer kan aangeven welke werken eerst moeten aangepakt worden.
Verder pleiten wij voor financiële ondersteuning van de (lokale) overheid, onder de vorm van premies of renteloze leningen.
Katelijne D’Hauwers, Directeur Verenigde Eigenaars
Marc Dillen, Bestuurder Verenigde Eigenaars